Champagne Xavier ALEXANDRE - Sélection Brut

Guide Hachette des Vins 2023 :
Gault & Millau 2022 : 15,5/20
Concours de Lyon 2018 : Gold Medal
Hachette des Vins : Sélection 2019
Décanter 2021 : Médaille d'Argent

Champagne Xavier ALEXANDRE - Sélection Brut 1er Cru

Description
Tasting

The Brut Selection cuvee embodies the spirit of the Xavier Alexandre House.

Made up of 48% Pinot Meunier, 37% Chardonnay and 15% Pinot Noir produced mainly from the House's Premier Cru vineyards, the Brut Selection cuvee is aged in the cellar for 5 years to guarantee unfailing quality.

The beautiful balance of fruitiness, roundness and finesse of its aromas allow the Brut Selection Champagne to be enjoyed as an aperitif or with any meal.

Aspect: Light yellow with a pale gold sheen. Medium bubbles.

Nose: Fresh, lactic, creamy.

Palate: Ample attack with a perfect balance maintained by a proper return of aromas. Fresh and generous finish.

Contains sulfites

Customer comments (4): 4.2/5

Carlo Alberto C, le 2023-01-04

J'aime les champagnes à majorité de fruits rouges (Meunier à faible pourcentage et plus Pinot Noir). C'est la première fois que j'achète ce champagne où domine le Pinot Meunier et je l'ai trouvé bon et aussi adapté à tout le repas. Le vieillissement de 5 ans est probablement une partie importante de la vinification. J'ajouterais quelques informations supplémentaires sur l'étiquette : j'ai donné quelques bouteilles à des amis, mais j'ai dû fournir quelques explications.

Marco M, le 2022-09-19

Marco M, le 2022-09-19

Lionel M, le 2020-02-17

Parfait pour accompagner l'apéritif

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About Xavier Alexandre Champagne

The Xavier Alexandre House was founded in 1933 and is located in Courmas, a lovely village west of the Reim Mountain. This family business of harvester-handlers makes wines that truly express the uniqueness of the terroirs from which they come.

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